HTML

Antivírus információk

Ezen a blogon vírusokkal, antivírusokkal kapcsolatos cikkeket, híreket, információkat olvashatok.

Friss topikok

Linkblog

DDOS

2008.11.13. 10:57 tikla

A DDoS az angol Distributed Denial of Service, azaz megosztott szolgáltatás-megtagadással járó támadás rövidítése. A DoS rövidítés ugyanez a megosztás nélkül.

 

Fogalma

Egy informatikai szolgáltatás teljes vagy részleges megbénítása, helyes működési módjától való eltérítése (Denial of Service, rövidítve: DoS), történhet megosztva is, több forrásból – ekkor a támadás szokásos rövidítése a DDoS (Distributed Denial of Service) .

A DDoS támadások egy összetettebb fajtája, amely a támadón és támadotton kívüli számítógépekben rejlő „erőt”, illetve a külső számítógépek nagy mennyiségét hasznosítja a támadáshoz.

Az egyszerű DoS támadás egy-az-egy-ellen támadás, ahol egy nagyon erős „támadó” állomás és a célállomás van kapcsolatban, nincsenek közbeiktatott gépek.

A DDoS támadóállomások keletkezése

    Egy automatizált eszköz (alkalmazás) felkutatja az internetre kapcsolódó, sebezhető számítógépeket. Amikor talál egyet, és képes megfertőzni azt, feltelepít egy rejtett támadóprogramot, amitől a megtámadott gép „zombivá” alakul (az elnevezés utal az akarat és értelem nélküli élőhalottakra, akik külső utasításra támadnak).

    Másik lehetőség, hogy a rejtett program telepítése számítógépes vírusokkal vagy trójai programokkal történik.

A támadás menete

A „zombi” gépek távolról vezérelhetőek egy „mester” gépről (a támadó gépéről). Ha elég gépet fertőzött meg a támadóprogrammal a „mester” állomás jelt ad a „zombiknak”, hogy kezdjék meg a támadást a kiszemelt célpont vagy célpontok ellen. Ekkor az összes „zombi” egyszerre elindítja a támadást, és bár egyenként kis mennyiségű adattal dolgoznak, mégis több száz, vagy akár százezer támadó gép esetén a sok kis adatcsomag eredménye hatalmas adatáramlás, mely a megtámadott gép ellen irányul.

A támadás módja

DDoS támadás során a támadó(k) megpingelik a célba vett számítógépet. A pingelést általában számítógépes hálózatok hibakeresésére szokták használni. Pingeléskor néhány rövid kérést (csomagot) küldenek egy másik számítógép felé, amelynek válaszolnia kell erre a csomagra. Ezt használják ki a DDoS támadás során, ugyanis ha nagyobb mennyiségű csomag érkezik a megtámadott gépre, mint az arra képes lenne válaszolni (vagy már eleve fogadni), akkor az képes komolyan fennakasztani a gép működését (szaggató egér, akadozó műveletek) vagy – rosszabb esetben – akár teljesen össze is omlaszthatja, például Windows esetén kék halál vagy Unix/Linux/BSD esetén kernel pánikot is okozhat.

Ismert DDoS programok

Ismert DDoS programok például a Trin00, a TFN, TFN2K és a Stacheldrath.


 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://antivirusinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr94766702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása